Geschreven door: Hans

6 tips om succesvol veranderingen door te voeren binnen jouw bedrijf

Het staat op de to-do-lijst van elk managementteam: veranderingen doorvoeren. Maar waar moet je beginnen en hoe zorg je ervoor dat het niet alleen een begin, maar ook een succesvol einde krijgt? Onze change management expert Hans van Daelen geeft je 6 tips.

In de praktijk wordt vaak een onduidelijk gedefinieerd project overgedragen aan een collega die ook niet weet hoe dit aan te pakken. Of men kiest voor korte termijn oplossingen die op de lange termijn nog meer werk met zich meebrengen, omdat ze niet goed doordacht zijn.

Hoe zorg je ervoor dat alle geplande acties klaar zijn vóór de deadline? En hoe borg je dat de oplossing echt verankerd is en blijft binnen de organisatie?

Change management uitgevoerd op basis van 6 kernvragen

Het doorvoeren van veranderingen binnen een bedrijf en/of het bedrijfsproces start altijd met een duidelijke definitie van het ‘waarom’.

Met behulp van deze 6 kernvragen breng je zowel op strategisch niveau als op procesniveau het veranderproject in kaart. Hoe duidelijker de beantwoording van deze vragen is, hoe groter de kans op een gestructureerd project en een succesvolle verandering.

6 tips om succesvol veranderingen door te voeren binnen jouw bedrijf

Vragen op strategisch niveau

  1. Waarom is verandering nodig? Het antwoord op deze vraag maakt duidelijk wat het doel van de verandering is. Wat willen we eigenlijk met elkaar bereiken?
  2. Wanneer jij 3 dingen zou mogen veranderen binnen het proces, wat zou dat dan zijn?
  3. Wat winnen we hiermee? Deze vraag legt dat een stevige basis voor draagkracht binnen de organisatie. Gaan we tijd óf kosten besparen?

Vragen op proces niveau

  1. Welke activiteiten zijn handmatig werk,overtollig werk of worden zelfs dubbel uitgevoerd? Zo kunnen er bijvoorbeeld extra Excel sheets zijn die handmatig worden bijgehouden. Of moet men gegevens soms in twee systemen handmatig bijhouden.
  2. Welke handelingen in het huidige bedrijfsproces nemen de meeste doorlooptijd in beslag? Bijvoorbeeld het wachten op goedkeuring, de overdracht naar een andere afdeling of naar een ander systeem. Het gaat hier om het in kaart brengen van onnodige wachttijd.
  3. Welke controles in de bedrijfsvoering zijn belangrijk? Bekijk dit ook vanuit het klantperspectief; Welke controles zijn voor hen belangrijk? Het kan hier gaan om bijvoorbeeld: de juiste kwaliteit van product, specifieke gewichten of afmetingen, registratieserienummers, certificaat document, keuringsrapport, etc.

Geef structuur aan je veranderproject

Wanneer antwoord is gegeven op alle kernvragen, dan kun je gericht aan de slag. Het is duidelijk geworden waar knelpunten zitten en verbeteringen nodig zijn. Vaak bestaat de uitkomst uit meerdere projecten. Start met de projecten die het meest opleveren door te prioriteren.

Let daarbij wel op de juiste volgorde, indien er sprake is van onderlinge afhankelijkheid. Stel per project een doorlooptijd en deadline vast en maak iemand verantwoordelijk voor de uitvoering.

Set a goal and make it happen!

Met deze werkwijze zijn de verbeterpunten samen met het team opgesteld en is er dus een breed draagvlak binnen de organisatie. Iedereen weet wat wordt gedaan, waarom het wordt gedaan en wat het op gaat leveren. Dat is de weg naar een succesvolle verandering. Alleen zó zorg je voor een goed gefundeerde aanpak en verbetering van de bedrijfsprocessen.

Over Hans

‘’Het menselijke, het sociale en dat in combinatie met mijn logistieke expertise. Dat maakt mijn werkwijze uniek en succesvol! Ik vind het belangrijk om als verbinder te acteren tussen alle stakeholders, zowel intern als extern. Ik krijg er enorm veel energie van met mensen aan tafel te zitten en met m’n kennis verbeterpunten op te pakkenDie aanpak levert mijn klanten en mij veel op. Wanneer mijn projecten klaar zijn willen opdrachtgevers vaak dat ik er meer doe. Ik zit net zo gemakkelijk bij de directie als met iemand op de werkvloer. Doordat ik die verbindende rol oppak,krijg ik van iedereen te horen wat ze nuttig vinden. Het begeleiden van de organisatie, dat vind ik leuk. Daar groei ik van als mens!’’ 

Benieuwd wat Hans voor jouw project kan betekenen? Maak kennis met Hans.

Vorig bericht

Geschreven door: Hans

Volgend bericht

Nog niet uitgelezen?

Lees dan ook de volgende nieuwsberichten.

Samen Slimmer

Wil je meer weten over Proposo of ben je benieuwd hoe wij ondernemers helpen?
Neem dan gerust contact met ons op.

Mail ons of bel ons via 06 - 26 384 815