Geschreven door: Luuk

In software investeren? Eerst positioneren!

Als je nieuwe software in huis haalt, wil je er ook van profiteren. Je steekt tenslotte veel tijd en geld in de selectie, aanschaf en de omschakeling naar deze nieuwe oplossing. Maar hoe zorg je ervoor dat je nieuwe software ook zijn vruchten afwerpt? In dit artikel zullen we een aspect belichten die vaak over het hoofd wordt gezien: je positionering.

Software is bedoeld om herhaalde, standaard processen te verbeteren en te automatiseren. Maar in veel bedrijven worden er continue uitzonderingen gemaakt op die processen. Bijvoorbeeld, als een klant een speciale aanpak wil of als de behoeften van een klant anders zijn dan normaal. Dan wijkt men af van de standaard manier van werken en de ingerichte software. Het resultaat is inconsistent gebruik en ineffectieve benutting van de software.

De Sleutelrol van Positionering

Gek genoeg heeft dit alles te maken met positioneren. Bij je positionering ga je aan de slag met de volgende vragen: Wie zijn onze beste klanten? Wat is ons beste product of onze beste service? Wat is ons onderscheidend vermogen? Waar zijn we écht goed in? En hoe leveren we de meeste waarde?

Als je de antwoorden op deze vragen niet scherp hebt, wordt de operatie een chaos. Je hebt telkens andere klanten, lost andere problemen op en levert andere producten of diensten. Er zijn geen standaard processen, dus is het moeilijk om software daarin goed te integreren.

In software investeren? Eerst positioneren!

De Weg naar Succes

Dus, wat moet je doen? Breng focus aan, zowel in je positionering als in je manier van werken. Kies één doelgroep, één probleem en één oplossing. Zo bedien je steeds dezelfde klanten, los je dezelfde problemen op en lever je hetzelfde product of dienst. Alles wordt georganiseerd en voorspelbaar. Hiermee maak je de weg vrij voor een soepele inzet van software.

Een Slimme Investering

Als je gestructureerde processen hebt, helpt software je deze processen sneller, beter en makkelijker uit te voeren. Je maakt dan geen kosten, maar doet een investering die resultaat oplevert. Je weet dat de software gebruikt gaat worden en hebt geen onnodige overhead aan ongebruikte tools en systemen. Daarnaast kun je inschatten wat de investering in software op gaat leveren. Zo kost software niet alleen geld, maar levert het ook geld op.

De Juiste Koers Varen

Maak dus een weloverwogen keuze. Denk goed na over hoe scherp onze positionering is en wat dat betekent voor onze manier van werken. Hoe gestructureerder onze werkwijze is, des te meer hebben we software nodig. Eerst je product of dienst goed in de markt zetten, dan je manier van werken stroomlijnen en daarna investeren in software.

Zo maak je van software geen kostenpost, maar een bron van opbrengsten.

Over Luuk

Ex-topsporter Luuk helpt founders bij het positioneren van hun bedrijf en product. Positionering vormt voor Luuk het fundament van ieder bedrijf. "Bepaal zorgvuldig jouw onderscheidende positie in de markt zodat je weet hoe je opvalt in een zee van concurrenten." Positionering is voor Luuk de strategische basis onder alle marketingtactieken. "Als het op marketing aan komt, kun je jezelf volledig verliezen in zaken die er totaal niet toe doen." Zijn credo luidt dan ook: "Cut the crap! Verwijder de bullsh*t!"

Benieuwd wat Luuk voor jouw project kan betekenen?
Maak kennis met Luuk.

Vorig bericht

Geschreven door: Luuk

Volgend bericht

Nog niet uitgelezen?

Lees dan ook de volgende nieuwsberichten.

Samen Slimmer

Wil je meer weten over Proposo of ben je benieuwd hoe wij ondernemers helpen?
Neem dan gerust contact met ons op.

Mail ons of bel ons via 06 - 26 384 815